Oblíbené odkazy
Restaurace je druh podniku, ve kterém je nabízeno ke koupi jídlo a pití. Jedná se zpravidla o místnost, či budovu, ve které je v určitém časovém rozmezí možné zakoupit uvařená jídla, což restauraci odlišuje od hospody, která je primárně určena ke konzumaci nápojů.[zdroj?] Restaurace je brána jako společensky přijatelnější na různé oslavy než hospoda či bar.[zdroj?] Jako symbol restaurace se používají zkřížené příbory, lžíce a vidlička nebo nůž a vidlička. Restaurace má zpravidla uzpůsobenou otvírací dobu dle obvyklých stravovacích návyků. Otvírá se většinou dopoledne kvůli výdeji obědů, druhá špička se nachází ve večerních hodinách. Oproti barům a hospodám zavírá většinou okolo 22:00 hodiny.[zdroj?] Některé restaurace mohou mít určitá pravidla, kterými podmiňují vstup, například vstup ve společenském obleku nebo přítomnost kravaty.[zdroj?] V restauraci se hodnotí a kontroluje kvalita jídla, obsluha, dostatečně vyhovující cena a vhodná atmosféra. V České republice mají restaurace, stejně jako jiné podniky určené k pohostinství, vyhrazený prostor pro nekuřáky